cyclus

Wat je wil weten over je menstruatiecyclus

Je menstruatiecyclus schenkt je superkrachten

Ken je dit? De ene week fiets je vrolijk naar de markt, haal je tassen vol groenten, fruit en bloemen. Het maakt niet uit dat je berg op moet en het lukt je ook nog om na een actieve dag wat te gaan drinken met vrienden. Met een glimlach! Maar de andere week kan je niet meer van de bank afkomen door de zwaartekracht, is een kop thee zetten al een opgave en trek je het liefst de gordijnen dicht om je hele leven on hold te zetten. Ontzettend frustrerend en al helemaal omdat het niet lukt om er grip op te krijgen. Story of my life. Ik begreep er helemaal niets van. Tot vorig jaar.

Wat je niet wist over je menstruatie

Er bleek een geheim te zijn dat niemand me ooit had verteld. Serieus. Ik vertel het maar meteen: Je menstruatiecyclus of liever je vrouwelijke cyclus* is veel meer dan alleen je menstruatie. Je cyclus gidst je door je leven heen en schenkt je superkrachten. Bam! Ik wist dit niet. Omdat ik er nu alweer een hele tijd mee bezig ben, vind ik het intussen zo voor de hand liggend dat ik het gevoel heb dat ik met oud nieuws kom. Maar toch wil ik er nog over schrijven want ik wist het toen niet. Al mijn vriendinnen wisten het niet. Mijn moeder had er nog nooit van gehoord.

Ik wist natuurlijk wel dat ik elke maand ongesteld werd en ik was ook bekend met PMS, die periode voordat je ongesteld moet worden. Chagrijnig zijn en emotioneel, veel chocolade willen en ronduit mottig zijn. Maar meestal had ik pas door dat ik PMS had nadat er bloed was gevloeid. (Mijn bloed.) ‘Oh, was dat waarom ik zo huilerig was?’ Als ik hier op terug kijk dan ben ik zo blij dat ik nu veel meer weet. Ik vind het echt bizar dat ik hierover niks geleerd heb als jong meisje, dus nu wil ik het van de daken schreeuwen. 

Herken jij dit? De emotionele rollercoaster, je fluctuerende energie, het onbekende gebied ‘daar beneden’, de -laten we zeggen- nogal wankele relatie met je lichaam, desinteresse in het vloeien van je eigen bloed, …?  Daar wil ik het graag met je over hebben. Er is zoveel te ontdekken. Ik weet er nog lang niet alles over, maar ik wil er steeds meer over leren en wil dat met je delen. Want als ik praat over de vrouwelijke cyclus met vriendinnen dan is het duidelijk dat veel vrouwen (nog) niet op de hoogte zijn. En dat terwijl het alles beïnvloedt. Serieus alles!

vrouw, natuur, cyclus, menstruatie

Je menstruatiecyclus of vrouwelijke cyclus in een notendop

Je bent al dan niet bekend met de vrouwelijke cyclus. Nog minder vertrouwd is het concept dat je cyclus vier seizoenen telt. JIJ hebt vier seizoenen. Net zoals de natuur. Want nog zo’n brainshocker: lieverd, jij bent de natuur.

De menstruatie = je winter
De pre-ovulatie = je lente
De ovulatie = je zomer
De pre-menstruatie = je herfst

Zoals de natuur de seizoenen nodig heeft om op volle kracht te kunnen draaien, hebben wij vrouwen dat ook. In de winter keert de natuur naar binnen, alles komt tot rust en ontspant. De natuur wordt bedekt met een deken van sneeuw, gaat slapen en hoeft even helemaal niets. Dan komt de lente, de bloemen ontluiken, maar het is nog pril en kwetsbaar. Pas in de zomer is de natuur weer op volle kracht. De bomen staan groot en sterk te stralen in de warme zon. In de herfst laten ze hun bladeren los. Dan is de tijd gekomen om weer naar binnen te keren en even rust te nemen. Adem in en adem uit.

Hoe gebruik je je cyclus in je eigen voordeel?

Stel je voor dat er iedere maand een moment is waarop je ongegeneerd rust mag pakken. Je mag dan zeggen tegen de wereld: ‘Nu even niet. Volgende week ben ik er weer, maar nu neem ik even een paar dagen voor mezelf.’ Of beeld je in dat je op voorhand weet wanneer je zal stralen, je op en top sociaal bent en zin hebt om nieuwe avonturen aan te gaan. Het is de realiteit. Het is onze werkelijkheid. Want ja, vrouwen zijn hormonaal. En dat is POSITIEF! Want onze hormonen gidsen ons door onze maand heen en dat is toch iets wat iedere vrouw wil weten over haar menstruatiecyclus? Deze volledige theorie wordt ook effectief ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

Intussen leef ik zoveel mogelijk en steeds meer volgens het ritme van mijn interne seizoenen. Ik sport aangepast, ik eet aangepast, ik pas mijn werkritme aan. Ik weet op welke dagen ik liever zit en mediteer en op welke dagen ik graag op café ga om mijn vrienden te zien. Ik weet wanneer ik beter wel kan afspreken met mijn neefje en nichtje (sprankelende energiebommen) of wanneer ik liever de hele dag in bed blijf met mijn lief.
Nu zit ik bijvoorbeeld op een van de eerste net iets warmere zonnige zondagen van het jaar in mijn heilige fauteuil -hij is fantastisch- omdat ik moe ben en zwaar verkouden. Mijn cyclus-herfst in net begonnen en ik ben blij dat mijn lief naar een feestje is, anders zou ik alleen maar chagrijnig zijn op hem omdat het niet goed gaat met mij. Sorry lief. Gelukkig weet hij dat mijn herfst is begonnen en weet hij ook dat hij me dan maar beter even alleen kan laten. Nadat hij de koelkast heeft gevuld, thee voor me heeft gemaakt en extra benadrukt heeft dat hij van me houdt. Nee hoor, ik ben niet veeleisend. Jawel. Toch wel. Een paar dagen per maand wil ik gewoon even helemaal voor niemand zorgen, eigenlijk amper voor mezelf. En dat mag. Want er zijn nog zo’n 21 dagen waarop ik wel graag voor anderen zorg en hen overlaad met liefde. 

Ben jij bewust bezig met de invloed van je hormonen op je dagelijkse leven? Op welke manier? En hoe is jouw relatie met je cyclus? Laat het me weten in de comments.
Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meteen meer weten? Ontdek de superkrachten van je cyclus-winter, je menstruatie.

Let op: De verstrekte inhoud op deze website mag niet worden opgevat als medisch advies, een diagnose of behandeling. Raadpleeg een dokter wanneer dat nodig is.

*Ik hou van alle genders en iedereen daar tussenin. Op deze website heb ik het over “vrouwen” en de “vrouwelijke” cyclus in de zin dat het hier gaat over iedereen die een baarmoeder, eierstokken en een vagina heeft, had of zou willen hebben. Iedereen die te maken krijgt met de vrouwelijke hormonencyclus. Ik kan me voorstellen dat mensen die veel vrouwelijke hormonen slikken ook aspecten van deze theorie bij zichzelf zullen herkennen. Wees welkom en ik leer graag bij, dus heb je hier gedachten/gevoelens over deel ze alsjeblieft in een comment of via mail.

>>Foto’s: Daria Shevtsova & rawpixel.com