Les 1: Dagdotten en je voeten voelen

Verdieping 1: Vind jezelf terug

Dag mooi mens,

Ik ben zo blij dat je je hebt aangemeld voor deze cursus om ten volle te gaan voor wat jij wil in het leven. Wij gaan samen zoveel leuke dingen doen. Je ontvangt acht waardevolle lessen verspreid over twee weken. Ik ben nu al trots op jou dat je dit aangaat.

De komende weken leer ik jou technieken waardoor je aan het einde van deze cursus meer grip voelt op het leven en meer durft te gaan voor wat jij wil. Ook al weet je nu eigenlijk helemaal niet goed wat dat dan wel zou kunnen zijn.

Belangrijk!

Wij kunnen samen het bovenstaande waarmaken als je ook echt even de tijd neemt om de oefeningen te doen. Reken ongeveer een half uurt per dag. Zie dit als een momentje voor jezelf. Maak een kop thee of ander lekkers, ga zitten op een knusse plek en omring jezelf met dat wat jij fijn vindt. Deze cursus is als een dagelijks cadeau voor jezelf waar je elke dag een beetje van mag genieten. Veel plezier!

Ik stel me graag aan je voor

Ik was een jaar of negen toen ik aan mijn vader vroeg waarom we leven. Hij kon me geen antwoord geven. Toen ik negentien was schreef ik in mijn dagboek: ‘De zin van het leven voor mij is om mezelf volledig te leren kennen en mezelf ten volle te ontwikkelen’. Voila. Helder. (Ik vergat volledig dat ik dit opgeschreven had totdat ik het een paar jaar geleden teruglas. Ik vergat dus ook mijn zin voor het bestaan.) Intussen heb ik heel wat afgereisd, zowel in mijn innerlijke universum als in dat om mij heen.

Mijn voornemen voor 2018 was ‘ik wil meer magie in mijn leven.’ Intussen begrijp ik dat heksen echt bestaan, toverspreuken geen fabeltje zijn en het lichaam een magische plek is. Klinkt dit allemaal nogal bizar? Natuurlijk.

Kom, dan neem ik je mee op een reis die net zo fantastisch als absurd is.

Ohja, ik hou van glitter, een goeie matras en pizza.

En jij? Wie ben jij?

Waarschijnlijk wil je meer grip op het leven. Je hebt misschien al vanalles geprobeerd en overal gezocht, maar nog niet gevonden.

 • Hoe voel ik me thuis in mezelf?
 • Hoe kan en mag ik meer mezelf zijn?
 • Wie ben ik eigenlijk en wat doe ik hier?
 • Hoe voel ik me beter in mijn lichaam? Gezonder?
 • Hoe kan ik me meer verbonden voelen met anderen?
 • Hoe kan ik gezien worden voor wie ik ben?

Het zijn allemaal ontzettend waardevolle vragen die je stelt, echt waar! Maar ook enorm overweldigend. We leven in een samenleving met een massa aan keuzes en mogelijkheden. Er wordt ons zoveel informatie aangereikt dat het soms gemakkelijker is helemaal niets te kiezen, te bevriezen en in bed te blijven liggen. En dat is niet alleen erg jammer, maar ook helemaal niet nodig.

Lees verder op de volgende pagina om het grote geheim te ontdekken dat mijn leven veranderde.

Het grote geheim ontsluierd

Goed dat je hier bent, bij deze cursus. Want ik ga je nu meteen het antwoord vertellen op al je vragen. Hier en nu ontsluier ik het geheim van deze cursus en al mijn trainingen:

Alles wat je wil weten, zit al in jou. Jij hebt de kennis.

Wat voel je nu?

Word je boos van dit antwoord? Of voel je je ontredderd? Misschien voel je wel hele stiekeme blijheid, maar ook machteloosheid… Want als de kennis al in je zit, hoe moet je die dan vinden? Hoe hoor je de antwoorden? ‘Ik snap het niet.’ ‘Hoe moet dat dan?’ ‘Kan jij me de antwoorden niet geven?’

Stap voor stap

Bij De Vuurplaats werken we met de VUUR-methode. Dat staat voor:

Vind jezelf terug

Ultrawaardevolle jij

Uit je verlangen

Richt je aandacht

Deze zelfontwikkelde methodiek is verzamelde kennis vanuit verschillende stromingen, bijeengevoegd tot een helder pakket om echt tot de kern van jezelf te komen.

Stap voor stap leer ik jou om te luisteren naar de wijsheid die al in je zit. Van kinds af aan leren we luisteren naar stemmen van buitenaf: ouders, leraren, schooldirecteuren, docenten, bazen, … Van kleins af aan wordt ons verteld wanneer we naar het toilet mogen, wanneer we mogen spelen, dat we harder moeten werken, wat we wel of niet leuk mogen vinden; hoe kan je dan ontdekken wat jouw eigen stem jou vertelt?

Ik zal je niet vertellen wat jouw stem je vertelt, maar ik ga je vaardigheden aanreiken om te leren luisteren naar jezelf. We gaan eigenlijk vooral veel plezier beleven samen. Kom, dan gaan we aan de slag!

Wat heb je nodig voor de oefeningen van vandaag?
Pen/potlood, papier, koptelefoon, een rustige, comfortabele plek. Iets lekkers.

Dagdotten, een dagelijkse bevrijding

Dagdotten: het is een nieuw woord voor een eeuwenoude bezigheid. In het Engels bekend als journalling, morning pages, freewriting, … In het Nederlands zou je het ‘dagboekschrijven’ kunnen noemen, maar dat ligt niet makkelijk in de mond. Dus ik vond een nieuw woord uit, want dat mag. Dagdotten is het dagelijks schrijven van een paar bladzijdes met de hand.

Voordat ik het dagdotten volledig uitleg, beginnen we met een eerste oefening. Doe deze voordat je verder leest. Het is een korte oefening van een paar minuten.

Mare* 1

Zet je telefoon op vliegtuigstand en zet de timer op drie minuten.
Neem pen en papier, bij voorkeur zonder lijntjes.
Maak de keuze of je het blad horizontaal of verticaal legt.
Van zodra je op ‘start’ klikt, begin je met schrijven.

>>Denk niet na over wat je schrijft, laat de woorden gewoon komen. Als je niet weet wat te schrijven kan je beginnen met iets als: ik weet niet wat ik wil schrijven. Ik schrijf woorden, woorden, woorden mogen stromen, de zon schijnt, ik moet plassen, drie minuten, ik voel haast, …

De gedachten zullen vanzelf komen, schrijf ze maar neer. Niemand gaat dit lezen. Je hoeft niet correct te schrijven, vergeet leestekens en hoofdletters. Schrijf je foute, gekke zinnen, dt of andere spelfouten? Geen probleem. Je mag niet terugkeren, niet schappen. De enige weg is vooruit. Begin je met het ene woord en verander je halverwege in een ander woord? Prima.

En als je vastloopt schrijf je: ik loop vast. Loop je dan nog steeds vast dan schrijf je dat nogmaals. Of je gaat over in je lievelingswoord: cappuccino, cappucino, cappucino.. drie minuten lang. Alles. Is. Prima.

Klaar? Super! Je hebt net de eerstvolgende stap in je leven gezet. Prachtig! Niet de eerste stap, die zette je al toen je nog in de baarmoeder zat. Maar je bent op weg, een nieuwe weg misschien. Ha! Ik ben zo blij voor jou. Neem een hap of een slok van het lekkers dat je had klaargezet en vier jezelf. Elke stap, hoe klein ook, is het vieren waard.

Dagdotten: Niet zonder voorwaarden

De eerste mare die je net deed was het vrije schrijven. Je zal misschien merken dat je meteen heel veel oordelen voelt: doe ik het wel goed, ik heb een stom handschrift, ik kan niet goed schrijven, wat een stomme oefening, oh wat is dit leuk, dit ken ik al, etc.

Je bent echt goed op weg. Dit hoort erbij. En als je helemaal geen oordelen had, is dat precies zoals het hoort voor jou.

Aan het dagdotten zijn een aantal voorwaarden verbonden om er echt ten volle uit te halen wat er in zit.

Om te beginnen:

 • Laat de woorden stromen. Het is belangrijk dat je vrij gaat schrijven. Pas de techniek van hierboven toe. Op die manier krijgen al je gedachten en gevoelens een plek op papier. Geen enkele gedachte is te gek. Laat het er maar allemaal uit.
 • Het dagdotten gebeurt met de hand. Je hand staat rechtstreeks in verbinding met je hersenen. Daardoor vinden er andere processen plaats in je systeem, dan wanneer je via de computer schrijft. Het is die rechtstreekse verbinding met de hersenen die we willen gebruiken om echt uit jou te laten vloeien wat in je zit.
  Het kan zijn dat je al niet meer met de hand hebt geschreven sinds de middelbare school. Dan kan het in het begin onwennig voelen, je kan zelfs kramp krijgen. Wees lief voor jezelf, voor je hand. Net zoals iedere andere sport bouw je langzaam op en je zal al snel de spieren in je hand opnieuw versterken.
 • Schrijf zonder ophouden. Eigenlijk zelfs zonder nadenken, maar dat vergt oefening. De eerste keren dat je dit doet zullen je gedachten misschien tekeer gaan of zal je veel weerstand voelen. Probeer dat los te laten. Het is oké. Voel je weerstand? Voel de weerstand, en schrijf verder. Zijn er te veel gedachten? Laat de gedachten er zijn en vertrouw je hand.
 • Dagdotten bij het ontwaken. Het dagdotten doe je bij voorkeur in de ochtend, meteen na het ontwaken. Vooruit dan, je mag eerst een glas water drinken en naar toilet gaan. Maar vervolgens ga je even zitten met jezelf. Doe het schrijven nog voordat je je telefoon neemt of in gesprek gaat met anderen. Waarom? In de ochtend is je brein nog aan het ontwaken. Dan gaat het vrije schrijven meer vanzelf en kan je zelfs in een soort droomstaat de woorden op papier laten vloeien. Is de ochtend echt onmogelijk voor jou? Kies dan een ander tijdstip. Ook net voor het slapen gaan, kan een goed moment zijn omdat je hersenen al vermoeid zijn. Je kan dan de dag van je ‘afschrijven’. Probeer een vast tijdstip aan te houden.
 • Dagelijks drie pagina’s. De magie van het dagdotten gebeurt wanneer je het drie pagina’s doet. Over welke magie ik het heb? Wanneer je gaat zitten en begint met schrijven duurt het eerst even voordat je in een schrijfflow komt. Vervolgens ga je de gedachten en gebeurtenissen die vooraan in je brein zitten op papier zetten. Maar dan komt er een omslagpunt, een punt waarop er iets bijzonders gebeurt. Het is altijd anders. Een inzicht, een idee dat ergens verstopt lag, een wens die zich verschool onder je dagdagelijkse bezigheden. En daar, daar willen we naartoe. Die plek. De magie.

Maar in alle eerlijkheid; zelf ben ik begonnen met 1 A5. Ik was erg vermoeid en mijn hersenen konden niet veel hebben, dus ik was lief voor mezelf en deed wat ik kon. En dat is ook wat ik aan jou vraag. Voel wat lukt voor jou. Drie bladzijdes is het streefdoel, maar ook daar kan je naar opbouwen. Ook met 1 A5 kan je al een beetje van de magie ervaren.

 • Schrijven met een timer. Om jezelf te helpen vlot door te schrijven, kan het fijn zijn om een timer te zetten zoals in de oefening hierboven. Het stimuleert je te blijven schrijven en niet in dagdromen weg te dwalen. In de plaats van 3 A4 kan je er ook voor kiezen 20 minuten te schrijven. Onderzoek wat jij fijn vindt. Je kan verschillende dingen uitproberen.

Mare 2

Probeer het dagdotten drie dagen. Begin nu op dit moment (welk tijdstip het ook moge zijn), en vervolg morgen en overmorgen (bij voorkeur in de ochtend). Ik wens je een fijne ontdekkingsreis.

Voel je voeten

Zo, hierboven kreeg je al een hele hoop informatie over je heen. Om dit te laten indalen en je hoofd weer even wat rust te gunnen nodig ik je uit om naar onderstaande audio opname te luisteren. Zorg dat je rustig zit en niet gestoord wordt.

Dank je wel om mij te verwelkomen in je leven en open te staan voor de boodschappen die ik jou wil meegeven. Veel plezier met de mares. Onthoud dat je geen fouten kan maken bij het oefenen. Het is goed zo. Precies zo.

Over twee dagen krijg je de volgende les.

Liefs,

Lyssa

* Omdat opdracht zo dwingend klinkt, en taak zo huiswerkachtig zocht ik een woord dat beter past bij wat ik wil overbrengen. Mare betekent boodschap, bericht, missie of mededeling. Zie elke opdracht die je krijgt in deze cursus als een mare, een boodschap waar jij mee mag doen wat je wil. Ontvang de mare ten volle, op jouw manier, en neem het dan mee in je verdere leven, of verwerp het. Dat is helemaal aan jou.